Tijdelijke huur

Je kunt een woning ook voor een bepaalde tijd huren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je dringend een (nieuwe) huurwoning nodig hebt, maar niet zo snel een geschikt huis kunt vinden. Door een tijdelijke huurwoning te accepteren, geef je jezelf extra tijd om verder te zoeken.

Tijdelijke huur is niet altijd toegestaan. Of je huurcontract voor bepaalde tijd legaal is, is afhankelijk van de omstandigheden:

- Woningen die op de lijst staan om gesloopt te worden, mogen tijdelijk worden verhuurd. De verhuurder moet hiervoor toestemming van de gemeente hebben. De verhuurder mag je een contract aanbieden voor minimaal een halfjaar en maximaal twee jaar. Als de sloop vertraging oploopt, mag het contract tot maximaal vijf jaar worden verlengd. Wanneer je tijdelijke contract is afgelopen, heb je geen recht op vervangende woonruimte.

- Als iemand een woning heeft gekocht maar er nog niet kan gaan wonen, mag hij of zij deze tijdelijk verhuren. Andersom kan ook: de eigenaar is al verhuisd, maar heeft zijn oude huis nog niet kunnen verkopen. Vaak is hier een vergunning van de gemeente voor nodig. In sommige gevallen kan ook een huurhuis op deze manier worden doorverhuurd. Als iemand een huis heeft gehuurd, maar deze nog niet betrekt, kan hij een tijdelijke onderhuurder zoeken. In dit geval heeft hij of zij wel toestemming van de verhuurder nodig.

- Wanneer een bewoner een tijd in het buitenland zit of om een andere reden tijdelijk niet in zijn woning kan wonen, kan hij het huis in de tussentijd verhuren. Vaak is hier toestemming van de gemeente voor nodig. In het geval van een koopwoning moet de eigenaar toestemming vragen aan zijn hypotheekverstrekker. Bij een huurwoning is toestemming van de verhuurder noodzakelijk.

- Studentenwoningen mogen ook voor bepaalde tijd worden verhuurd. Er komt dan in het contract te staan dat de bewoner het huis mag bewonen zolang hij als student staat ingeschreven of tot een korte tijd daarna.

- In alle andere gevallen gaat het om illegale tijdelijke huur. Als je door je huisbaas gedwongen wordt om een tijdelijk contract te accepteren, kun je dit als ongeldig beschouwen.

Login

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login gegevens kwijt?

Maak hier uw profiel aan.

Naam:
Achternaam:
Leeftijd:
Telefoon:
Email:
Ik zoek woonruimte in:
Maximale huur per maand:
Soort woning:
Aantal bewoners: