CV-problemen: vaststellen juiste diagnose

cvketeDe CV-ketel vormt een van de meest essentiële elementen van uw woning, doordat de CV-ketel zorgt voor het warme water bij de afwas, tijdens het douchen en voor het verwarmen van de radiatoren in uw woning. Veel woningbezitters vergeten echter hoe belangrijk het is om de CV-ketel eens per jaar te laten onderhouden door een erkende loodgieter bij u in de buurt. Een loodgieter controleert de CV-ketel hierbij op slijtage, grote stofhopen in de ketel, enzovoorts. Het is voor particulieren erg lastig om versleten onderdelen op te merken, laat staan om deze zelf te vervangen. Wie opent immers zijn of haar CV-ketel? Om CV-problemen te voorkomen is het raadzaam om uw CV-ketel na te laten kijken, zodat versleten onderdelen tijdig vervangen kunnen worden.

Problemen met de CV-ketel

Wanneer het laten onderhouden van de CV-ketel al te laat lijkt te zijn, is het belangrijk om de juiste diagnose vast te stellen. CV-ketel problemen kunnen door verschillende oorzaken zijn ontstaan, denk bijvoorbeeld aan een gesprongen leiding, een element in de CV-ketel welke versleten is, problemen met de software van de CV-ketel, enzovoorts. In veel gevallen geeft het display van de CV-ketel weer met welk probleem je te maken hebt, waarvan je de foutcode in de handleiding van de CV-ketel op kunt zoeken.

Bij softwareproblemen kan het voldoende zijn om de CV-ketel te resetten, waarvoor je een stappenplan in de handleiding van de CV-ketel vindt. Mocht het niet lukken om de CV-ketel te resetten, schakel dan de hulp van een loodgieter in. Een loodgieter heeft een ruime expertise in het oplossen van CV-ketel problemen, waardoor het eenvoudig is om de juiste diagnose te stellen. Op basis van de diagnose kan een loodgieter u helpen bij het oplossen van de CV-ketel problemen.

Leidingen gesprongen

Een gesprongen leiding kan voorkomen in de winter, als het water in een leiding stil komt te staan en het buiten vriest. Door de vorst zal het water uitzetten, waardoor de leiding knapt en een lekkage het gevolg is. Een gesprongen leiding kan voorkomen worden door de druk van een leiding te halen, bijvoorbeeld als de leiding op de kraan buiten uw woning is aangesloten, door warme doeken om een bevroren leiding te leggen, enzovoorts. Wanneer dergelijke oplossingen te laat zijn, zal een loodgieter de leiding moeten vervangen.

Een nieuwe CV-ketel kopen

Naast de mogelijkheid om bestaande CV-ketel problemen op te lossen, kunt u er tevens voor kiezen om een nieuwe CV-ketel aan te schaffen. Wanneer u momenteel bijvoorbeeld nog gebruik maakt van een combinatie tussen een losse CV-ketel en een losse boiler, kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een combiketel. De aanschafprijs van een combiketel kan mensen afschrikken, maar dit zult u op termijn ruimschoots terugverdienen. Jaarlijks bespaart u namelijk flink op de energiekosten van de CV-ketel, daarbij heeft u minder onderhoudskosten doordat u voortaan nog maar een apparaat hoeft te laten onderhouden.

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn in uw huidige situatie? Laat deloodgieterzeist.nl u adviseren! Een loodgieter kan u meer vertellen over de verschillende CV-ketels die tegenwoordig worden aangeboden.