Een alarmsysteem: laten installeren of niet?

alarmMet een doe het zelf alarmsystemen kom je altijd goedkoper uit. Omdat je het systeem zelf ophangt zijn er geen arbeiders van een bedrijf nodig. Hoeveel kosten je bespaart wanneer je zelf een alarmsysteem installeert hangt uiteraard af van de omvang van de klus. Op de website www.slimalarm.be vind je veel informatie over alarmsystemen.

Wat zijn de kosten om een alarmsysteem te laten installeren

Een voorbeeld: Je kiest voor een standaard draadloos alarmsysteem van een redelijk goed merk om je huis te beveiligen. Zo een systeem kan rond 600 euro kosten en bevat veelal de volgende elementen:

 

1 x Systeempaneel met een LCD scherm, dit is de centrale unit waar het alarmsysteem wordt geprogrammeerd.

 

3 x Remote controle, om het alarm op afstand in- en uit te schakelen. Dankzij deze afstandsbedieners kan het systeempaneel buiten het bereik van inbrekers geplaatst worden (bv. op zolder).

 

8 x Magneet contactsensoren, die op deuren en ramen worden bevestigd om alarm te slaan wanneer deze ongewenst geopend worden.

 

3 x Bewegingssensor, die in een gangpad of een ruimte worden geplaatst om alarm te slaan wanneer ongewenste gasten zich daar bevinden.
1 x Rookmelder, welke alarm slaat bij rook (brand) in de woning
1 x Sirene (bij de meeste doe het zelf systemen is deze in het systeempaneel ingebouwd)

De installatiekosten die een bedrijf in rekening zal brengen om alle componenten van een dergelijk systeem†op hun plaats te bevestigen en het geheel te programmeren zullen waarschijnlijk†tussen 400 en 500 euro uitvallen. Deze kosten komen bovenop de prijs van het alarmsysteem (600 euro). Je zult voor een installatie geen beroep kunnen doen op een amateur bedrijfje die de job voor de helft van de prijs wil doen want in BelgiÎ mogen alarmsystemen alleen door gecertificeerde bedrijven worden geplaatst. Je mag wel zelf je eigen systeem in je eigen woning ophangen, en uiteraard daarbij hulp van vrienden of familieleden inroepen.

Kun je zelf een alarmsysteem installeren?

Om zelf een alarmsysteem te installeren hoef je geen speciale technische kennis te hebben. Je moet wel over wat logisch verstand beschikken en†een beetje handig zijn met klussen in huis. De componenten moeten netjes en stevig op hun plaats bevestigd worden. Als bijvoorbeeld een contactsensor†bij een raam zou losraken wanneer het alarm is ingeschakeld krijg je een vals alarm (boete = 50 euro). Ook zul je het systeem na de installatie zelf moeten programmeren. De sensoren zijn draadloos in verbinding met het systeempaneel en dit contact moet ingesteld worden. Je zult de handleiding dus goed moeten doornemen. Al bij al is het zelf installeren van een alarmsysteem best een intensieve job, maar na voltooing heb je jezelf wel enkele honderden euroís bespaart. Hiernaast heb je ook een betere kennis over het systeem opgebouwd en kun je wanneer het nodig blijkt de sensoren verplaatsen of meer componenten aan het systeem toevoegen.

Moet je een alarmsysteem laten aansluiten op een meldkamer?

Indien het alarmsysteem door een beveiligingsinstallateur wordt geplaatst zal dit bedrijf in de meeste gevallen aanbieden om het systeem op hun meldkamer aan te sluiten. Tegen een maandelijkse vergoeding zal de meldkamer het alarm continu monitoren en reageren op een melding. Hou er wel rekening mee dat dit in de praktijk betekent dat de meldkamer bij alarm eerst telefonisch contact met jou zal maken om na te gaan als er werkelijk niemand in het huis behoort te zijn. Pas hierna zal het bedrijf beveiligers naar de woning sturen en/of de politie inschakelen.

De meeste hedendaagse doe het zelf systemen hebben een ingebouwde melder die bij een alarmsituatie automatisch een melding naar je gsm/smartphone†stuurt. Je hebt in principe de meldkamer van het beveiligingsbedrijf niet nodig om te weten als er thuis iets niet in orde is.