Een houten huis bouwen, hoe werkt dat?

houtenhuisHet hout dat bij het bouwen van een houten huis wordt gebruikt is een zeer geschikt bouwmateriaal. Dit komt omdat er tijdens de productie vrijwel geen afval wordt gecreëerd. Bijna al het hout wordt in de woning gebruikt. Het hout is dan ook een erg duurzaam product, wat tegenwoordig steeds belangrijker wordt.

Voordelen van een houten huis bouwen

Een houten huis bouwen heeft een groot aantal voordelen. Zo is het wonen in hout erg comfortabel. Hout staat er om bekend dat het ademt en de luchtvochtigheid reguleert. Daarnaast isoleert hout ook heel goed, zowel wanneer het buiten warm als koud is. Bij warm weer blijft het in een houten huis dan ook lekker koel, in tegenstelling tot de winter, dan is hout juist weer erg warm. Je kunt dan ook stellen dat het wonen in een houten huis erg gezond is voor de bewoner.

Sfeervol

Een houten huis bouwen doe je daarnaast ook omdat het erg sfeervol is. Het huis krijgt gelijk een zeer uitgesproken karakter door het gebruik maken van een mooie houtsoort. Enkele kernwoorden die bewoners vaak toekennen aan hun houten huis is dat het erg robuust is en toch warm en sfeervol is.

Prefab

In veel gevallen gaat het bij de huidige houten huizen om prefab woningen. Dit houdt in dat er vooraf al een groot gedeelte van de productie in de bouwplaats is geleverd. Op locatie zelf komen de verschillende onderdelen dan bij elkaar en wordt de woning in elkaar gezet. Dit is een zeer kostenbesparende methode, omdat de aannemer in zijn eigen werkplaats beschikt over alle benodigde machines en gereedschappen. Die hoeven dan niet naar de locatie zelf te worden vervoerd. Dit maakt dat er op de locatie zelf niet veel meer verwerkt hoeft te worden.

Verschillende opleveringsmogelijkheden

De meeste aannemers hebben een aantal verschillende mogelijkheden om het huis op te laten leveren. Zo kunnen de aannemers de woning zogenoemd sleutelklaar maken. Dit houdt in dat de houten woning kant-en-klaar wordt geleverd. Meestal is de keuken exclusief. Ook het schilderwerk kan door de aannemer worden gedaan.
Een andere manier om het huis op te leveren is cascobouw. Dit houdt in dat de aanleg van de fundering en de casco van het huis door de aannemer worden uitgevoerd. Zelf dien je hierbij zorg te dragen voor zaken als dakpannen en kozijnen.
De derde mogelijkheid is zelfbouw. Hierbij levert de aannemer een bouwpakket zodat je zelf het houten huis kunt bouwen. Hierbij zorg je als bewoner zelf voor de fundering en alle andere zaken die bij een houten huis komen kijken. Technisch inzicht is hierbij van belang.

Op maat gemaakt houten huis

Een houten huis bouwen kan ook op maat worden uitgevoerd. Dit houdt in dat je actief met de aannemer in gesprek gaat. Hierbij maak je je eigen wensen kenbaar en zal de aannemer hier zo goed als mogelijk op in spelen. Een groot voordeel van een houten huis bouwen is dan ook dat de aannemer elke kant op kan gaan met hout. Hout is dan ook een erg geschikt product om te bewerken. Je krijgt hierdoor echt je eigen droomhuis.