Eigen huisbouwers opgelet!

huis bouwenVerre weg de meeste huizen die in Nederland gebouwd worden zijn gebouwd onder leiding van een woningcorporatie die vervolgens het huis doorverkoopt aan een particulier of het huis verhuurd. Woningcorporaties hebben vele sociale woningen in bezit die verhuurd worden aan mensen onder een bepaald inkomen. Als jij in een hoger klasse zit en nu zelfs op het punt staat via een bouwbedrijf een eigen huis te laten bouwen, zijn er een aantal belangrijke punten waarop je moet letten.

Let op de bestemmingsplan bij het kopen van grond

Heb je een leuk stuk grond gezien die te koop wordt aangeboden? De omgeving kan prachtig zijn en wellicht lijkt het precies het juiste plekje, maar wees alert. Elk stuk grond is gebonden aan een bestemmingsplan en in het bestemmingsplan staan regels aangegeven waar het stuk grond voor gebruikt mag worden en aan welke eisen het moet voldoen. Zo wordt er bijv. een maximale hoogte van het te bouwen huis aangegeven en staan er allerlei andere regels waar het huis aan moet voldoen. Als u hele specifieke wensen hebt voor het huis dat u wil gaan bouwen, is het verstandig te weten of uw bouwplannen voldoen aan het bestemmingsplan.

Wanneer uw bouwplannen afwijken van het bestemmingsplan

Wanneer je in de situatie terecht komt dat je een kavel hebt gevonden waar je heel graag wil wonen, maar die niet toelaat een huis te bouwen die je in gedachten hebt kan je een aantal acties ondernemen.

Je kan je bouwtekeningen laten aanpassen zodat het past binnen het bestemmingsplan. Het bouwbedrijf of architect die het originele ontwerp heeft gemaakt kan je hier bij helpen. Samen kun je kijken welke wijzigingen je zou willen aanbrengen zonder dat het huis niet meer je droomhuis is. Een andere stap die je zou kunnen nemen is een verzoek tot het bestemmingsplan wijzigen toedienen met een goede ruimtelijke onderbouwing bij de gemeente waar de kavel staat. Wat je kansen zijn hangt af van jou bouwplannen en of jij het verzoek indient volgens de eisen. Hiervoor kan je het beste een specialist inhuren die voor jou gaat kijken hoe het bestemmingsplan gewijzigd zou kunnen worden op een manier waarbij de gemeente het snelst akkoord zou gaan. Een specialist heeft hier ervaring mee en daarmee maakt u de meeste kans op slagen. Ook kan zo´n iemand van te voren vaak al inschatten hoeveel kans jij maakt dat jou bouwplannen worden goedgekeurd.

Als je geen veranderingen wil aanbrengen in je bouwplannen en je verzoek tot wijziging niet is goedgekeurd rest er alleen één optie. En dat is een nieuw stuk grond vinden waarop u wel het huis van uw dromen mag bouwen.

BJZ is gespecialiseerd in het maken van bestemmingsplannen, ruimtelijke onderbouwing, het verrichten van milieuonderzoeken en het opstellen van stedenbouwkundige ontwerpen. BJZ heeft zowel overheden als bedrijven geholpen met het maken en wijzigen van bestemmingsplannen en het verrichten van gerelateerde onderzoeken.