Het kiezen van een garderobekast

Het kiezen voor de juiste garderobekast is soms niet zo eenvoudig als het lijkt. Een kledingkast moet niet alleen functioneel zijn, maar hij moet precies passen in het interieur van je kamer. We willen een op maat gemaakte kast die helemaal bij onze woonstijl past. Een garderobekast in de slaapkamer, waar je al je kledingcollectie in kunt leggen en hangen, het liefst ook voor je partner en graag nog extra ruimte voor beddengoed en schoenen.

De verschillen tussen garderobekasten

Om een kast te vinden die helemaal voldoet aan je wensen, is het belangrijk om voor jezelf uit te vinden, waar een garderobekast aan moet voldoen. Wil je meer een hang- en/of leg gedeelte. Wil je een schuif deurkast? Wil je extra laden, spiegels en kastlampen? Is je kamer groot genoeg voor de kast, de kleur van de kast te verkrijgen in je favoriete kleur? Of wil je liever een hoek garderobekast, zodat alle ruimtes worden benut?

Garderobekasten heb je in verschillende modellen en uitvoeringen. De voordelen en nadelen op een rij.

Schuif en zweefdeurkast
Een schuif deur garderobe kast geniet grote voorkeur doordat je geen last hebt van openslaande deuren. Hierdoor zijn ze makkelijk te plaatsen in smalle of kleine ruimtes. Bij een zweefdeurkast hangen de deuren in de bovenrails. Ze sluiten mooier en soepeler aan, als bij een kast waarvan de wieltjes in de onder rails zijn bevestigd. Met een bovenrails kunnen stofdeeltjes nauwelijks komen, bij een onder rails kan zich stof ophopen, waardoor met de tijd je kast moeilijker open zal schuiven. Schuif- en zweefdeurkasten zien er strak uit, tevens kunnen ze altijd op maatwerk worden geleverd.

Draaideurkast
Meestal zie je draaideurkasten op kantoor, maar als garderobekast voor in de slaapkamer is hij ook uiterst geschikt. Draaideurkasten hebben deuren die naar buiten draaien. Doordat ze relatief veel goedkoper zijn dan schuif- en zweefdeurkasten, zijn ze vooral geliefd bij mensen met een beperkt budget. Het nadeel is dat met een draaideurkast weinig ruimte in een (kleine) slaapkamer overblijft, ongeacht de maten van de kast. Dat komt door de onhandige draaideuren.

Stoffen garderobekast
Stoffen garderobekasten koop je meestal als je net even snel een kast moet hebben om je kleding in op te bergen omdat je of in een verhuizing zit, of dat je budget nog niet toereikend is voor een echte kast. Het zijn prima kasten, maar echt mooi zijn ze niet. Met een rits kun je de kast openmaken en met klittenband de vakjes aan de zijkanten, voor het leg gedeelte. De kast is makkelijk te hanteren en kan je makkelijk overal plaatsen.

Als laatste heb je de open garderobekasten. In tijdschriften en op folders zien ze er prachtig uit. Op kleur en op maat gestreken en gesorteerde kleding. In het echt is het soms moeilijk om zo’n open kast als op een plaatje zo mooi te houden. Stof is de allergrootste vijand van een open kast en je zult je kast altijd netjes moeten houden.

Niets is zo lelijk als een stoffige slordige kast. De kasten zijn doordat ze minder materialen hebben, goedkoper dan dichte garderobekasten. De ruimte van een slaapkamer met een open kast kan optisch groter lijken.