Het organiseren van een (tuin)feest

tuinHet kan zijn dat je binnenkort jarig bent of zoveel jaar getrouwd bent en dat wil je graag gaan vieren. Je wilt misschien wel een tuinfeest gaan houden, maar nu is er de grote vraag hoe ga je het aanpakken? Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. Je kunt het bij je thuis gaan houden, als je voldoende plaats hebt is dat de ideale keuze. Je gaat dan een aantal dingen doen:

– Je gaat mensen uitnodigen. Je gaat een lijst maken met wie er mag komen en dan ga je ook kijken hoeveel ruimte je nu hebt. Als je ruimte hebt voor 50 mensen nodig er dan geen 100 uit want dan wordt het erg krap. Je moet er aan denken dat gemiddeld 20% van de mensen die je uitnodigt niet op komt dagen, dus daar kun je qua uitnodigingen ook rekening mee houden.

– Berekenen hoeveel eten en drinken. Je kunt denken aan vlees, sausjes en allerlei kleinere hapjes. Je kunt ook denken aan mensen die geen vlees eten, groenten en fruit doen het op warme dagen vaak ook goed. Denk er ook aan dat op warme dagen mensen minder eten maar wel meer drinken. Daarom is het goed dat je hier op in gaat spelen. Bereken eens wat mensen gemiddeld op een dag drinken, dit kun je die avond dan ook wel gaan serveren want mensen drinken vaak ook mee omdat het gezellig is. Heb je een eindtijd voor je tuinfeest of blijf je gewoon drinken inschenken? Ook afhankelijk daarvan weet je ongeveer wat je aan moet gaan schaffen bij de inkoop van eten en drinken.

– Eten en drinken, dat hoort echt bij een feest. Je kunt denken aan een thuistap, maar je kunt ook pakken drinken neerzetten in een extra koelkast. Je kunt een tafel inrichten waar mensen zelf drinken kunnen pakken en dan hoef je niet zelf te lopen. Of je gaat personeel inhuren die er voor gaan zorgen dat mensen altijd wat te eten en drinken hebben, ook dat is mogelijk maar ligt natuurlijk aan je budget. Misschien heb je wat neefjes of nichtjes die dat graag voor je gaan doen, je kunt hen dan een kleine vergoeding geven en ook zo zorg je er voor dat je feestneuzen tevreden zijn met je tuinfeest.

– Een kopje koffie of thee na het eten? Daar zijn de meeste mensen wel voor in dus zorg dat je voldoende kannen hebt zodat je alle mensen tegelijk wat aan kunt bieden, anders zijn er een paar mensen alleen aan het drinken en dat is ook niet gezellig.

– Plastic borden en bestek zijn ideaal voor het eten. Je hebt daarna niet zoveel afwas. Probeer het zelf maar eens uit want als je eenmaal weet wie er komen, dan kun je op basis daarvan alles in gaan kopen en heb je nooit teveel in huis van iets, geld besparen doe je dus zelf.