Hoe kan slaapkamer inrichting bijdragen aan een betere nachtrust?

De slaapkamer is de plek waar je lekker tot rust wilt komen na een drukke dag. Maar toch lukt het niet altijd even goed om die rust te vinden. Hoe kan je ervoor zorgen dat je de slaapkamer een rustige sfeer geeft waarin je lekker kunt slapen? Hier enkele goede ideeën.

Kleurgebruik

Om een rustig geheel te geven aan de slaapkamer doe je er goed aan om vooral rustige en zachte kleuren te gebruiken. Wanneer je diverse felle kleuren gebruikt, kan dat wellicht voor meer chaos zorgen waardoor je minder rust in je hoofd krijgt.

Netjes en overzichtelijk

Erg belangrijk bij het inrichten van de slaapkamer is het gebruik van je spullen. Zorg ervoor dat je de kamer niet te vol inricht. Rust kan je alleen jezelf geven als de kamer dit ook uitstraalt. Gebruik liever een of twee opvallende eyecatchers in plaats van een heleboel kleintjes. En dwing jezelf ook om de kamer regelmatig netjes op te ruimen. Dit geeft ook weer wat extra rust waardoor de kans op een betere nachtrust toeneemt.

Planten toevoegen

Wanneer je planten op je kamer toevoegt, kan dat een natuurlijke en kleurrijke uitstraling geven. Maar het uiterlijk is niet het enige voordeel: met de juiste planten zorg je ook voor een betere nachtrust dankzij de diverse zuiverende eigenschappen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat planten een zeer goede werking hebben op je nachtrust. Je hebt een betere ademhaling, minder snel hoofdpijn en een opgewekt gevoel bij opstaan. Zo heb je een fijn huis om in te wonen.

De juiste raambekleding

Bij het rustig inrichten van de slaapkamer is het een goed idee om ook te kijken naar de gordijnen. Let erop dat je verduisterende gordijnen/lamellen gebruikt om zoveel mogelijk zonlicht te blokkeren. Vooral in de zomer zul je slechter slapen door het zonlicht wat ’s avonds laat nog de kamer binnendringt. Daarbij kan het ook helpen tegen andere vormen van verlichting die buiten aanstaan.

Creatief met verlichting

Door je verlichting in de slaapkamer slim aan te pakken kan je ook wat extra rust geven. Alleen een lamp welke gebruik maakt van felle verlichting zal wellicht niet altijd ideaal zijn, vooral ’s avonds. Plaats ook kleinere lampen of spots die eventeel met een dimmer in te stellen zijn. Zo geef je een rustige overgang.