Een industrieel interieur maak je compleet met industriële lampen
|Industriële panden zijn heel apart. De woningen die er in ondergebracht zijn, zijn groots en stralen luxe uit. Een onbewoond industrieel pand komt koel en leeg over. Het is dan ook een hele klus om van deze grote ruimtes een gezellige thuis te maken. Toch lukt dit met een paar eenvoudige ingrepen. Wij geven jou alvast wat inspiratie.
Lichtinval en verlichting is belangrijk
Alles valt en staat met licht. Er bestaat koud licht, warm licht, helder wit en geel licht. Afhankelijk van wat je met je verlichting wilt aanvangen, kies je voor een van deze soorten licht. In de woonkamer wil je vooral gezellig licht, terwijl je in de keuken best af bent met helder licht. In de badkamer wil je zowel helder als gedempt licht. Dit geldt eveneens voor de slaapkamer. Speel met hanglampen, staanlampen, wandlampen en tafellampen. Zorg voor een gelijkmatige verlichting zodat er geen enkele hoek donker blijft. Bij het kiezen van je verschillende verlichtingselementen kies je uiteraard voor industriële verlichting. Zo blijf je trouw een de originele bestemming van het pand.
Industriële verlichting: groots en stoer
Een grote werkplaats werd vroeger verlicht met groot licht dat gericht scheen. Daarom zijn industriele lampen vaak voorzien van grote klokvormige lampenkappen. Ze zijn meestal gemaakt van hout, metaal en glas. Dit waren eerlijke materialen van voor de tijd van de kunststof. Kies daarom ook deze materialen voor je verlichting als je je industrieel pand inricht. Ga vooral voor grote lampen die er robuust uitzien. Een klein fijn lampje verdwijnt vaak in het niets in zo’n grote ruimte.
Oud of nieuw?
Ideaal is natuurlijk als je in je industriële woning ook oude originele industriële lampen kunt plaatsen. Echter zijn de oude industriële lampen vrij schaars geworden, en moeten we het doen met nieuwe uitvoeringen. Maar maak je geen zorgen: de nieuwe varianten zijn vaak niet te onderscheiden van oude modellen. Ze hebben dezelfde verweerde look, dezelfde robuuste uitstraling en hetzelfde stoere karakter. Bovendien kun je bij nieuwe lampen er zeker van zijn dat ze veilig zijn volgens de hedendaagse normen. Ze zijn vaak ook uitgerust voor LED’s zodat je zuinig kunt omgaan met energie. En tot slot kun je dimmers gebruiken om de lichtsterkte volledig naar jouw inzicht aan te passen.
Combineer en experimenteer
Er bestaan enorm veel ontwerpen van industriële lampen. Bekijk even welke materialen je vooral in je loft gebruikt: hout, metaal, betonlook of glas? Stem je verlichting hierop af. Bij hout kun je kiezen voor grote houten blokken als onderstel voor een staanlamp. Of wat denk je van een houten lampenkap? Het bestaat! Bij metaal kun je denken aan draadlampen, scheepslampen of cinema-studio lampen op een driepoot. Bij glas denk je aan lampen die het verlichtingselement zichtbaar laten: grote gloeilampen of buislampen bijvoorbeeld. Lopen er buizen door een kamer? Dan kies je voor je verlichting bijvoorbeeld een armatuur gemaakt van steigerbuizen. Je kunt ook je hobby laten terugkomen in je verlichting. Hou je van varen? Gebruik dan een oude scheepskatrol of ruwe touwen om een armatuur te maken. Werk je in de metaalindustrie? Zoek dan wat ijzeren onderdelen van oude machines en steek hiermee een lamp in mekaar. Durf te combineren en steek je eigen persoonlijkheid in je verlichting!