Investeren in een warmtepomp: de moeite waard?
|Gelukkig houden steeds meer mensen zich bezig met het milieu. Door minder energie te gebruiken, kunnen ze immers hun steentje bijdragen en betalen ze tevens minder voor hun energierekening. Op die manier slaan ze dus eigenlijk twee vliegen in een klap. Een voordeel is dat veel energiebesparende maatregelen goedkoper aan het worden zijn. Zo worden zonnepanelen goedkoper en goedkoper en nemen ook de warmtepompen in prijs af. Warmtepompen lijken een stuk minder gebruikt te worden, maar toch kan het zeker de moeite waard zijn om eens te informeren naar de mogelijkheden.
Hoe werkt een warmtepomp?
Anders dan vele andere manieren om energie op te wekken, gebruikt een warmtepomp daarvoor geen fossiele brandstoffen. Op die manier is het dus niet direct schadelijk voor het milieu om met warmtepompen energie op te wekken. Hoe werkt een warmtepomp dan eigenlijk precies? Vaak wordt de werking uitgelegd aan de hand van de koelkast. Een koelkast zorgt namelijk dat er een ruimte koud wordt gemaakt. De ruimte buiten de koelkast wordt daarbij echter verwarmd. Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe en wordt in dit geval juist ingezet om warmte te creƫren. Dit kan worden gedaan door verschillende bronnen: water, lucht en grond.
De prijs van een warmtepomp
Nu vraagt u zichzelf wellicht af wat de prijs van een warmtepomp is. Dat is helaas afhankelijk van het type dat u kiest, maar het is zeker aan te raden om eens een vrijblijvende offerte aan te vragen. De warmtepomp prijzen dalen namelijk steeds verder, waardoor het alsmaar interessanter wordt om er een aan te schaffen en te laten installeren. Het grote voordeel is dat een warmtepomp vaak toch al snel een rendement van 4 heeft. Dit samen met de steeds lagere prijzen zorgt ervoor dat de terugverdienperiode steeds korter wordt, zodat het investeren in een warmtepomp zeker interessant te noemen is.