Kenmerken van een Scandinavisch interieur

De interieurtrend van de laatste jaren is ongetwijfeld het Scandinavisch wonen. Een Scandinavisch interieur is licht, gezellig, modern, warm en ook wel belangrijk: betaalbaar voor de gewone man. Maar wat zijn dan de kenmerken van een Scandinavisch interieur? Hoe krijg je ook bij jouw thuis een Scandinavisch interieur nu voor elkaar? Hoog tijd om dat even van naderbij te bekijken!

 

Minimalistisch

We vallen meteen met de deur in huis: een Scandinavisch interieur heeft misschien wel als belangrijkste kenmerk dat het sober en minimalistisch is. Geen overdadige kleuren, wild meubilair of andere gekkigheden. Duidelijke lijnen en subtiele rondingen zijn kenmerkend. Weersta dan ook aan de altijd aanwezige verleiding om duizenden accessoires toe te voegen. Let wel: dat staat niet gelijk aan geen oog voor detail hebben. Jouw inrichting hoort dan ook voornamelijk rust uit te stralen en probeer daarbij zo veel mogelijk designmeubelen te incorporeren in de woning. Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat het functioneel design hoort te zijn. Ook niet te onderschatten: vermijd rommel. Niets breekt de sfeer van het Scandinavisch wonen in dergelijke mate dan rommel: less is more.

 

Het moet authentiek zijn

Een Scandinavisch interieur leeft. Het is authentiek. Zet daarom zwaar in op houten vloeren en echte ouderwetse elementen. Heeft jouw huis heel wat oude ornamenten staan? Behoud deze en ga voor de inkleding van het huis zelf voor de moderne Scandinavische look. Zo heb je de perfecte symbiose tussen oud en nieuw. Een combinatie die je vast en zeker van je sokken blaast. Tafels van geleefd oud hout en antiek glaswerk zijn hierbij geweldige bondgenoten. Ook midcentury designmeubelen doen het altijd goed bij de moderne look die je wilt bereiken.

 

Puur natuur!

De Scandinavische wereld is er eentje die, veel meer dan wij hier, in contact staat met de natuur. Dat zie je dan ook heel erg goed terug bij het Scandinavisch wonen. Natuurlijke grondstoffen en materialen zijn ontzettend populair. Denk hierbij bijvoorbeeld aan linnen, wol, katoen, leder, metaal, klei en ga zo nog maar even door. Het eindresultaat van die mengelmoes aan natuurlijke materialen? Een gevarieerd interieur dat vele jaren interessant blijft.

 

Een beetje licht kan geen kwaad

Scandinavië  is een enorm donkere streek in de wintermaanden. Geen wonder dan ook dat er heel erg veel licht terug te vinden is in een Scandinavisch interieur. Natuurlijk zonlicht hoort zo veel mogelijk benut te worden. Dit kan je doen door het interieur zo open mogelijk te houden en ook grote spiegels zijn hier een goed idee bij. Niet alleen lijkt de ruimte zo groter: ze reflecteren het zonlicht ook. Voor in de avond zorg je het beste voor enkele staanlampen of stijlvolle hanglampen. Let wel dat ook hier van tel is dat wilde designs niet aan de orde zijn.

 

Wit is de kleur

Wit is de typische kleur bij uitstek bij het Scandinavisch wonen. Ook dit hoeft niet echt te verbazen: wit is een manier om een interieur licht en open te houden. Verf die muren, plafonds en vloeren dus maar witter dan wit. De aandachtspunten horen immers de meubelstukken te zijn. Bovendien combineert wit heel goed met felle kleuraccenten en prints die het monotone wit lekker doorbreken.