Nieuwe keuken? Wat voor kraan kies je hierbij

Wanneer je een nieuwe keuken aanschaft, moet je allerlei keuzes gaan maken. Een van die keuzes die je moet maken, is welke keukenkraan ga je nemen? Je kan gaan voor een goedkoop model, maar dan kan de kwaliteit veel minder zijn. Een exclusieve kraan is kwalitatief dan weer beter op vele vlakken, maar het prijskaartje ligt dan hoger. Maar niet alleen de prijs is bepalend bij de keuze van een keukenkraan, ook de techniek en en bediening zijn vaak nog belangrijker, omdat je wilt dat de kraan gemakkelijk te bedienen is en je niet na een tijdje weer een nieuwe kraan moet aanschaffen. Je moet dus kranen vergelijken om tot een keuze te komen voor je nieuwe kraan.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe kraan?

 Waar je het eerste rekening mee moet houden, is de plek waar de kraan komt. Heb je een keukeneiland en krijgt de kraan daar een prominente plaats, dan moet je een kraan hebben die gezien mag worden. Je kan kiezen voor een mooi grote kraan of juist en hele strakke. Als je spoelbak ergens aan het raam staat, dan kan je daar geen hele grote kraan kwijt. Er zijn tegenwoordig speciale vensterkranen op de markt die je kan wegklappen, zodat je ruimte over hebt. Daarnaast moet je letten op het gebruiksgemak. Een kraan wordt veel gebruikt, als je je dus ergert aan het bedieningsgemak van een kraan, kies dan een kraan die handig in gebruik is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij hoog genoeg is, zodat een pan er gemakkelijk onder kan staan. Ook het materiaal is belangrijk. De meeste keukens zijn voorzien van een chromen kraan. Maar je kan ook voor een ander materiaal kiezen. Heb je een klassiek ogende keuken, dan kan je ook kiezen voor een kraan van koper. Kijk ook naar het materiaal waar je spoelbak van is gemaakt. Als deze is gemaakt van roestvrijstaal, kies dan ook voor een roestvrijstalen kraan.

Techniek

 Natuurlijk is het uiterlijk van een kraan belangrijk, maar nog belangrijker is de binnenkant. De techniek binnen in de kraan bepaald de kwaliteit. De manier van het aan- en afsluiten is belangrijk en dit kan door middel van diverse technieken. De ouderwetse kraan is voorzien van kraanleertjes. Wanneer een kraan begint te lekken, dan mag je ervan uitgaan dat het leertje in de kraan vervangen moet worden. Dit is gemakkelijk om zelf te doen. De meeste kranen zijn tegenwoordig voorzien van keramische schijven. Hiermee is het gemakkelijker om het water te doseren. Ook keramische schijven zijn gemakkelijk te vervangen, maar goede schijven kunnen heel lang mee. Een techniek in de kraan die bijna niet slijt is de kogel. De kranen voorzien met een kogel worden ook wel bolkranen genoemd.

De bediening

 De klassieke kraan was altijd voorzien van twee draaiknoppen. Een voor koud water en een voor warm water. Dit kan soms lastig zijn om direct de juiste temperatuur te vinden. Deze bediening is nog steeds zeer geschikt voor bijvoorbeeld in een klassieke keuken. De meeste kranen zijn tegenwoordig voorzien van één greep. Een hendel, die kort of lang kan zijn. Met één hendel kan de temperatuur en de waterstraalsterkte geregeld worden. Nieuw en nog niet zoveel in keukens gebruikt is de sensorgestuurde kraan. Wanneer je je handen voor de kraan houdt, begint deze automatisch te stromen.