Plaatsing zonnepanelen: schuin dak, plat dak of tuin?

Dat de populariteit van zonnepanelen de afgelopen jaren explosief is toegenomen staat als een paal boven water. We zien dan ook regelmatig berichtgeving over de plaatsing ervan. Dit is te danken aan de dalende prijs en het toenemende bewustzijn van de consument dat we op een andere manier met onze energie om moeten gaan. Het moet nu eenmaal duurzamer, want de fossiele brandstoffen die raken een keer op. Voor de consument zijn zonnepanelen de gemakkelijkste manier om hun steentje bij te dragen aan een groenere toekomst. Als we denken aan de plaatsing van zonnepanelen, dan kunnen we denken aan zonnepanelen op een schuin dak van een woning of een plat dak van bijvoorbeeld een fabriek of magazijn, maar het is daarnaast ook mogelijk om panelen te plaatsen in de tuin. In dit artikel worden de verschillen hiertussen even kort toegelicht.

Schuin dak

De meest voorkomende optie in Nederland is de plaatsing op een schuin dak. Dat is simpelweg omdat we in Nederland nu eenmaal veel schuine daken hebben, maar tegelijkertijd is dit ook gunstig voor het rendement van de panelen. Het is wellicht verleidelijk om te denken dat het slim is om de panelen horizontaal te plaatsen omdat ze dan altijd uit iedere hoek zon kunnen opvangen. Het rendement is echter beter als de panelen recht tegenover de zon staan. We hebben het hier dan over de optimale hellingshoek. Deze verschilt per installatie omdat de richting van de panelen hier ook van invloed is. Hiermee wordt bedoeld dat panelen het beste richting het zuiden geplaatst kunnen worden, maar in veel gevallen is de richting van het dak niet precies naar het zuiden en zal de optimale hellingshoek dus mee veranderen.

Plat dak

Waar de panelen op een schuin dak al standaard onder een hoek staan, moet die hoek bij een plat dak dus gecreëerd worden. Daarvoor wordt een metalen constructie gebruikt, de zogeheten onderconstructie. Deze constructie wordt weer bevestigd op platen die worden gebruikt voor de stevigheid en om extra ballast op te plaatsen. Hierdoor ben je er van verzekerd dat de panelen bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Vanwege de noodzaak van deze constructie is de plaatsing van panelen op een plat dak meestal iets duurder. Per paneel zal dit zo’n € 10,- bedragen.

In de tuin

Dit is doorgaans niet de meest ideale optie omdat er opnieuw een constructie nodig is om de panelen onder de juiste hoek te plaatsen met voldoende ballast. Hiervoor wordt dus een fundering aangelegd zodat de panelen goed in de grond staan, wat extra kosten met zich meebrengt. Daarnaast is er mogelijk eerder sprake van schaduwval op de panelen, wat het rendement natuurlijk negatief beïnvloedt. Tevens is het van belang dat er eerst overlegd wordt met de Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente, omdat er een aantal regels verbonden is aan het plaatsen van zonnepanelen in de tuin. Het moet binnen het bestemmings- en omgevingsplan passen en voldoen aan verschillende planologische regels binnen het bestemmingsplan.