Tegels in een kleine badkamer

BadkamertegelsAls u in het bezit bent van een badkamer met slechts een bescheiden omvang helpt de keuze van de tegels en de wijze van indelen van deze tegels, u bij het maximaliseren van het ruimtelijke gevoel. Met het kiezen en toepassen van de juiste vloertegels en wandtegels maakt u de verbouwing van uw kleine badkamer tot een succes. Niet alleen door het optimaliseren van de ruimtelijkheid maar ook met de wijze waarop de tegels worden ingedeeld en het gebruik van verschillende kleuren en formaten spelen hierbij een significante rol. Onderstaand vindt u een aantal voorbeelden van dit soort mogelijkheden.

  1. Het door laten lopen van de vloertegel op één of twee van de wanden. Hierdoor lijkt de vloeroppervlakte van de kleine badkamer in omvang vele malen groter. Er ontstaat een effect van oneindigheid. Bij voorkeur wordt dit toegepast op één van de smalle wanden, want daarmee wordt het meeste effect bereikt. Enkel als de badruimte op zich al als lang en smal oogt, is het raadzaam om de brede wand te gebruiken of één van de onderstaande andere methodes te kiezen.
  2. Afhankelijk van de interieurstijl die u in de ruimte wilt toepassen maar de klassieke plinttegel creëert in feite hetzelfde effect. Door rondom op alle wanden een plinttegel aan te brengen, in dezelfde kleur en uitvoering als de vloertegel, laat u optisch het vloeroppervlak toenemen.
  3. Het diagonaal betegelen van de vloer. Dit effect is ook afhankelijk van de vorm van de badkamer maar bij een lange en smalle ruimte kunt u het smalle gedeelte breder laten ogen door de vloertegels diagonaal aan te brengen. Door het creëren van langere voeglijnen oogt de smalle badkamer veel breder. Ook mogelijk door het toepassen van smalle lange tegels, zoals een houtlooktegel in de vorm van eikenhouten planken. Deze houtlooktegels zijn diagonaal te leggen maar ook bij het gewoon recht in de breedte betegelen creëren deze, door het lange plank effect, een gevoel van meer ruimte.
  4. Deze tip sluit goed aan bij de bovenstaande. Met een vierkante tegel wordt optisch minder effect gescoord. Deze zal de ruimte niet langer of breder laten lijken, tenzij je deze weer diagonaal tegelt. Dit betekent dat met andere formaten van tegels, rechthoekige modellen zoals 30x60cm of langwerpige planktegels, bijvoorbeeld in de maat 20x120cm, er wel verbredingseffecten kunnen worden bereikt. Lange tegelmaten laten de ruimte in de lengterichting van de tegel ook langer of breder lijken.
  5. In een wat kleinere ruimte werken oppervlaktes met lichte kleuren het beste. Zij zorgen voor meer weerkaatsing van het licht dan donkere tegels, die lijken dat vaak juist te absorberen.

Andere tips dan tegels

Het toepassen van spiegels heeft ook een optisch effect bij het groter laten lijken van de badruimte, het genereert daarnaast extra weerkaatsing van het licht waardoor dit effect nog wordt versterkt. Door een tweede spiegel door te laten tot op de vloer ontstaat diepte en door ze tegenover elkaar te plaatsen zelfs nog meer effecten. Ook een spiegel boven de wastafel in een brede geometrische vorm zorgt voor meer ruimtelijkheid. Een geweldige manier om licht en luchtigheid in een ​​kleine badkamer te brengen is het zorgen voor voldoende licht. Natuurlijk is zonlicht het beste maar als dat niet mogelijk is dan hoort een doordacht lichtplan zeker onderdeel uit te maken van het ontwerp. En als laatste tip, zorg ervoor dat er voldoende bergruimte, bijvoorbeeld in de vorm van een wastafelonderkast, beschikbaar is zodat de kleine badkamer altijd opgeruimd kan zijn. Ook dat schept ruimtelijkheid. Een 3D ontwerp voor tegels in uw interieur kunt u gratis aanvragen via de website van Sani-bouw.