Tips bij het aanleggen van een gietvloer

Een gietvloer is een steeds meer gekozen vloer in Nederlandse huizen. In tegenstelling tot een laminaatvloer of een tegelvloer is een gietvloer wat lastiger aan te leggen. Velen kiezen er dan ook voor om een vakman in te schakelen bij de aanleg van een gietvloer. Daarnaast zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden bij het aanleggen en onderhouden van een gietvloer.

Bedenk goed welke kleur in je huis past

Een gietvloer is tegenwoordig in meerdere kleuren beschikbaar. Grijstinten, zwarttinten of een combinatie daarvan, en zelfs een korrel van een andere kleur er door heen verwerken is mogelijk. Bedenk van te voren dus goed welke stijl je in je huis wil creëren. Meubels en accessoires zijn nog wel aan te passen in de loop van de tijd, een vloer vervang je niet zomaar. Laat je indien gewenst inspireren en adviseren door een binnenhuisarchitect.

Ga niet direct heel de vloer vol zetten met meubels

Een gietvloer is een vloer waarbij er letterlijk verschillende lagen over elkaar heen gegoten worden. Deze lagen hebben tijd nodig om goed uit te harden. Wanneer de laatste laag gelegd is, is het van groot belang dat de bovenste laag voldoende tijd krijgt om volledig uit te harden. Wanneer er te snel zware objecten op gezet worden zoals een bank of kast, bestaat de kans dat de vloer heel licht inzakt. Laat je daarin adviseren door de vloerenspecialist die de vloer heeft aangelegd, zodat je niet te snel van start gaat met inrichten.

Blijf goed onderhouden

Om de gietvloer in zo goed mogelijke staat te houden, is onderhoud erg belangrijk. In tegenstelling tot andere vloersoorten is een gietvloer echter vrij eenvoudig te onderhouden. Wekelijks met een dweil de vloer afdoen met water en een vloerreiniger of allesreiniger is vaak al voldoende. Er zitten geen naden en randen in een gietvloer, dus vuil kan zich niet makkelijk hechten. Daarnaast is het van belang om voorzichtig met de vloer om te gaan. Zo kunnen stoelpoten en tafelpoten ook krassen achter laten. Om dit te voorkomen is het aan te raden om viltstukjes onder de poten te plakken, zodat deze geen krassen achterlaten op de vloer.

Als de gietvloer goed gelegd wordt door een echte vakman en je blijft altijd goed zorgen voor het onderhoud van de vloer, dan zul je jaren plezier hebben van deze prachtige vloer. Goede voorbereiding en goed onderhoud is daarbij erg belangrijk.