Verduurzamen van je woning in enkele stappen

Duurzaamheid is een manier om je woning flink meer waarde te geven en bovendien geld te besparen op de energierekening. Maar hoe zorg je eigenlijk voor een groene stadswoning waar je heerlijk kunt wonen? Hier enkele tips om je woning duurzamer te maken.

Isolatie maakt een groot verschil

Wanneer je je huis isoleert, zorg je ervoor dat er niet onnodig warmte verloren gaat. In de zomer zorg je juist er weer voor dat er minder de warmte je huis binnendringt. Isolatie is wel iets waar je goed de tijd voor moet nemen: er zijn meerdere soorten die je kunt toepassen. Hierbij kan je denken aan:

– Raamisolatie: door ramen met HR (liefst HR++)te plaatsen zorg je voor goed behoudt van de warmte.

– Dakisolatie: met een plat dak is het goed om extra isolatie te hebben, met name tijdens de zomer.

– Muur/spouwisolatie: ook de muren dienen te zijn voorzien van goede isolatie. Vergeet daarbij niet te letten op kleine plekken zoals leidingen waar koude lucht doorheen kan gaan.

Zonnepanelen zijn de toekomst

Zonnepanelen zijn al jaren een bekend fenomeen op de markt, en dat is natuurlijk niet zonder reden: de energie van de zon wordt opgeslagen en gebruikt om jouw huishouden te voorzien van stroom en warmte. Overtollige energie kan juist weer worden gebruikt door de energieleverancier. Zo verzacht je de pijn een beetje van de aanschafprijs. Zonnepanelen heb je in diverse klasses die elk hun eigen efficiëntie hebben. Kijk dus wat bij jouw woning het beste past om zo een ideale groene stadswoning te creëren. Niet alle woningen zijn even geschikt.

Bespaar op de verlichting

Met name in de winter maak je veel gebruik van de verlichting. Dan is het zeker verstandig om LED lampen in je huishouden te gebruiken als dit nog niet zo is. Je bespaart met LED verlichting flink op de stroomkosten dankzij de zeer efficiënte techniek. Daarbij zijn er zeer leuke en slimme manieren om jouw verlichting thuis te gebruiken: met een app kan je al volledige controle hebben over je hele verlichtingsplan. Je bepaalt zelf wanneer de verlichting aanstaat.

Slimme thermostaten

Slimme thermostaten zijn steeds meer in huishoudens te vinden en dat is natuurlijk niet zo gek: je hebt controle over het verwarmen van je huis met een app. Je regelt zelf wanneer het warm moet zijn en zelfs welke kamers verwarmd moeten worden.