Warmteboiler voor een beter milieu en lagere energierekening

Nu dat de aarde steeds meer opwarmt als gevolg van ons energieverbruik en de CO2 uitstoot die dit veroorzaakt zoeken mensen steeds vaker naar manieren om groene energiebronnen te gebruiken om te voorzien in hun energiebehoefte. Een voorbeeld van een groene energiebron die wereldwijd wordt gebruikt voor dit doeleinde is de zon. Ook in Nederland zien we steeds vaker daken die voorzien zijn van zonnepanelen. Hier kan echter nog een energieopwekker aan toegevoegd worden die ook een beter milieu en een lagere energierekening tot gevolg heeft en dat is een warmteboiler. Deze toepassing is bovendien een stuk goedkoper en neemt minder ruimte in beslag dan zonnepanelen maar kan toch een vergelijkbare besparing qua energie opleveren.

Besparen op gas met een warmteboiler

Wanneer we de energierekening bekijken die maandelijks door de brievenbus op de deurmat valt dan zien we dat de gasrekening een groot deel van deze kosten veroorzaakt. In het koude Nederland gebruiken we gas voor het opwarmen van water dat vervolgens uit de douche en kraan komt. Ook wordt het warme water gebruikt voor de verwarming in huis. Een warmteboiler gebruikt de zon om water op te warmen waarvoor normaal gesproken de cv ketel een grote hoeveelheid gas voor nodig heeft. De energie van de zon wordt door een warmteboiler omgezet in warmte die vervolgens gebruikt wordt om water op te warmen. Dit warme water kan voor een groot deel in onze behoefte voor warm water voorzien. Zowel voor de centrale verwarming als voor het water uit de kraan en douche.

Hoe werkt een warmteboiler?

Een warmteboiler bestaat uit grofweg twee onderdelen. Een zonnecollector en een boiler waarin het water wordt opgewarmd en opgeslagen. De zonnecollector wordt op het dak geplaatst waar deze zonnestralen opvangt en omzet in warmte. Dit proces is een stuk simpeler dan het omzetten van zonnestralen in elektriciteit, zoals dit door zonnepanelen wordt gedaan. De zon straalt nou eenmaal al warmte uit. Deze wordt door de zonnecollector opgevangen en verder opgewarmd waardoor de warmte gebruikt wordt om het water in de boiler op te warmen. De boiler wordt tussen de zonnecollector en de cv ketel in geplaatst. Wanneer er genoeg warm water in de boiler zit dan wordt dit gebruikt voor de verwarming, kranen en douche. Mocht de warmteboiler tekort schieten in de warm water voorziening dan springt de cv ketel bij en verwarmt het water op de gewoonlijke manier met gas. Hiervoor moet wel een speciale combi ketel gebruikt worden.

Bron: http://deloodgieteramsterdam.nl