Zelf een inloopkast maken
|Eenmaal gewend aan een inloopkast wil je nooit meer anders. Je hebt er immers veel meer bergruimte in dan in een gewone kast en reken maar op dat je hem sneller vol hebt dan je denkt. Het leuke aan zelf een inloopkast maken is ook dat hij helemaal uniek is doordat je hem helemaal ontwerpt naar je eigen smaak. Voordat je begint met fantaseren over luxe Amerikaans ogende walk-in closets is het handig dat je globaal op een rijtje zet wat je er allemaal in kwijt wil. Een extra ladekastje met een leuk stoeltje ernaast, een dressboy of een grote spiegel staan heel mooi, maar heb je daar ook de ruimte voor? Als eerste kijk je dus naar de beschikbare ruimte die je hebt en wat je daarmee kan. Een inloopkast is op verschillende manieren te realiseren. Als je een behoorlijk forse slaapkamer hebt kan je ook voor een valse wand kiezen en je inloopkast daarachter creeëren.
Denk goed na over je wensen
Zelf een inloopkast maken begint met het inventariseren van je spullen. bereken hoeveel centimeter hangruimte je denkt nodig te hebben, het aantal laden, boxen of manden waarmee je wilt werken en hoeveel legruimte er dan over blijft. Met name wanneer je een inloopkast onder een schuin dak of een trap maakt, is het belangrijk dat je optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte. Onderschat dit niet, alles perfect inpassen kan soms best enig rekenwerk geven. Als je even zoekt op het internet kan je daarentegen ook online ontwerp configurators voor inloopkasten vinden. Je krijgt dan meteen een 3D-beeld van hoe een en ander eruit komt te zien. Soms is het net even makkelijker inrichten wanneer je ergens een visueel beeld van hebt.
Waar moet je rekening mee houden?
Waar je ook even op moet letten is het feit of er belemmerende factoren als een raam, verwarmingsbuizen of wandcontactdozen zitten. Voor een raam zal een zodanige zonwering moeten komen dat er geen direct zonlicht meer in de inloopkast kan komen en je je vrijelijk kan omkleden. Je kan er ook voor kiezen het glas volledig te blinderen met een folie of een afwerkplaat en het raam alleen voor beluchting te gebruiken. Verwarmingsleidingen geven warmte af en met name voor lederen spullen is het niet wenselijk dat ze daar te dicht bij liggen. Met leidingen heb je de mogelijkheid ze op een isolerende manier weg te werken of ze precies tussen de opbergunits te laten vallen. Door de leidingen in het zicht te houden kan je in de winter profiteren van de warmte die ze afgeven en in de zomer kan je er eventueel iets aanhangen.
De volgende stap is bepalen welke stijl je wilt voor de inrichting van je inloopkast. Het mooiste is wanneer je totaal of enigszins in de trend van je interieur blijft. Kant-en-klaar afgewerkte kastplanken, lades en tussenwanden zijn tegenwoordig in alle stijlen los verkrijgbaar. Omdat veel mensen vandaag de dag zelf een inloopkast maken zijn de laatste doe het zelf trends daar ook volledig op ingespeeld. In de beter gesorteerde bouwmarkt vind je zelfs alles wat je nodig hebt voor het zelf een inloopkast maken. Van ledverlichting voor in kasten, speciale railsystemen, allerhande handige haakjes tot ondergoedbakken, manden en nog duizend-en-een andere accessoires.